Sari Mäki Yrittäjä, omaishoitaja, isovanhemmuus, liikunta, hyvinvointi ja terveys

Merja ulos - metro Kivenlahteen

Otsikko kertoo sen mikä nousi ensimmäisenä mieleen, kun "vassarit" ilmoittivat eilen erostaan.

Puolueet tekevät omat johtopäätöksensä. PS teki sen kolme vuotta sitten, Vihreiltä odotetaan eroilmoitusta kesään mennessä. Monet ovat arvostelleet nykyistä hallitusta tilkkutäkki hallitukseksi, mitään aikaan saavaksi. Mutta ei se yhteiskunta pyöri niin, että kaikki oltaisiin kokoomuslaisia. Suomi on demokraattinen maa ja sen hyvä puoli on se, että meillä on myös pien puolueita. Itse kuulun "kristilliseen" ja olen ylpeä siitä, että myös täältä laidalta pienikin voi vaikuttaa. Ei käy vaaleissa niinkuin Krimin vaaleissa tässä taannoin. Kukaan poliitikko eikä mikään puolue tee koskaan mitään yksin. Tarvitaan aina muita. Ja hyvä niin. Minulta on usein kysytty, että mitä "kristilliset" ovat saaneet aikaiseksi? Esitän vasta kysymyksen isosta puolueesta. En saa vastausta. Enkä itsekkään edes yritä vastata. Kerron mitä hallitus on saanut aikaiseksi. Näin se menee.

Valtion velkaa pitää pienentää ja julkista taloutta vahvistaa. Ei helppo tehtävä, kun velkaa on paljon.

Nyt kohistaan lapsilisistä. Nyt sohaisen muurahaispesää. Minun mielestäni ei paha leikkaus. Noin  8 euroa / lapsilisä / kuukausi. Suurempi ja isompi juttu on mielestäni tuon lapsilisän suhteen KELAn maksuperiaate siitä, kun ensimmäisen lapsen lapsilisä loppuu. Monilapsisessa perheessä myös muiden lasten lapsilisä muuttuu. Kakkoslapsesta tulee ykköslapsi, kolmoslapsesta kakkonen jne. Sen ensimmäisen lapsen satasen "menetyksen" myötä muuttuu siis myös muiden lasten lapsilisän määrä. Perhe ei siis menetä sitä satasta vaan paljon enemmän. Miksi tämä ei kuohuta? Itselleni tämä oli suuri "shokki" aikoinaan, kun vanhimman lapsen lapsilisä päättyi. En todellakaan ollut valmistautunut siihen,  että satasen sijaan tilille tuleekin 130 euroa vähemmän. Vuositasolla 1200 euron sijaan 1560 euron menetys.

Sama muutos, kun toisen lapsen lapsilisä loppui. Kolmannesta lapsesta oli tullut ykköslapsi ja hän sai sen satasen 130 euron sijaan... silti minulla asui kolme lasta kotona. Vanhempien lasten lapsilisän tilalle tullut opintotuki oli 98 euroa / nuori.

Lapsilisä on hieno etu. Ei kaikissa maailman maissa ole tällaista. Saavutettu etu joka halutaan indeksiin ja mihin ei saisi koskea. Tabu. Ilmainen koulu, ilmainen kouluruoka, ilmaiset koulukirjat, subjektiivinen päivähoito ja siitäkään ei välttämättä tarvitse maksaa, jos on 0- maksuluokassa... ilmaista, ilmaista, etuja, etuja. Pohjaton kaivo. Entäpä oma rooli yhteiskunta vastuussa? Maksamme veroa. Ilmainenkin siis maksaa.

60- luvulle syntyneet isot ikäpolvet, kuten minä saivat lapsilisää neljännes vuosittain. Rippikoulun jälkeen sain tämän summan itselleni käyttöön. Sain opetella käyttämään rahaa, maksamaan omia menojani kuten voimisteluharrastukseni. Silloin se oli 100 markkaa. Siinä vaiheessa se maksettiin jo joka kuukausi. Miksi lapsilisää ei muutettaisi niin, että kaikista lapsista maksettaisiin sata euroa? Mihin perustuu tuo kakkos ja kolmos lapsen korotus? Miksi kolmas lapsi on useita kymppejä / kuukausi arvokkaampi kuin ensimmäinen? Mielestäni yksilapsinen perhe on eri arvoisessa asemassa.

Itselläni on kolme lasta. Olin 10 vuotta yksinhuoltaja. Omiin korviini tämä nyt tehtävä leikkaus ei tunnu ylivoimaiselta. Tilanne voisi olla myös niin ettei sitä makseta ollenkaan (kuten vanhempiemme aikaan) tai se maksetaan neljä kertaa vuodessa (kuten minun lapsuudessa).

Lapsilisän tarkoitus on tukea lapsiperheitä, mutta ei kantaa sen taloutta. Kyllä 8 euroa vähemmälläkin rahoittaa lapsen menoja. Menot tulojen mukaisiksi.

Myös valtiontaloudessa.

Kyllä tästä selvitään - mennään kohti hyviä aikoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat